Μουσεία
Μουσείο Αρχ. Μεσσήνης

Το Μουσείο χτίστηκε στις δυτικές παρυφές του χωριού Μαυρομάτι.

Η συλλογή του Μουσείου σε γλυπτά είναι ιδιαίτερης σημασίας. Ανάμεσά τους συγκαταλέγεται ο Δορυφόρος του Πολυκλείτου, η Άρτεμις στον τύπο της Λαφρίας, ο Ερμής στον τύπο Άνδρου-Farnese, καθώς και τμήματα από γλυπτά του Μεσσήνιου Δαμοφώντα.

Η Άρτεμις Λαφρία είχε ανακαλυφθεί νωρίτερα, το 1986. Απεικονίζει τη θεά με το δεξί χέρι υψωμένο, προκειμένου να ανασύρει βέλος από τη φαρέτρα της.
Στους καταλόγους του Μουσείου έχουν καταγραφεί πάνω από 12.000 ευρήματα, αριθμός τεράστιος, αν αναλογιστεί κανείς τον περιορισμένο εκθεσιακό χώρο. Φυσικά είναι αδύνατον να εκτίθενται όλα ταυτόχρονα, κι έτσι τα περισσότερα παραμένουν αποθηκευμένα, περιμένοντας έναν μεγαλύτερο χώρο για να φιλοξενηθούν. Παρόλα αυτά, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Μεσσήνης παραμένει ένα από τα αξιολογότερα της περιοχής και η επίσκεψη σε αυτό φωτίζει σημαντικές πτυχές του ιστορικού παρελθόντος της περιοχής.
Ο Μεσσήνιος γλύπτης Δαμοφώντας εκπροσωπείται επάξια στο μουσείο, όπου εκτίθενται αρκετά αποσπάσματα από έργα του. Ο Δαμοφώντας ήταν ο σημαντικότερος γλύπτης της ώριμης ελληνιστικής περιόδου, και χάρη στον Παυσανία είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε με βεβαιότητα τουλάχιστον 15 έργα του. Ειδικευόταν σε γλυπτά που απεικόνιζαν θεούς και ήρωες, γι’ αυτό και τα δημιουργήματά του ήταν συνήθως κολοσσιαίων διαστάσεων. Εκτός από την πατρίδα του, τη Μεσσήνη, έργα του βρέθηκαν επίσης στο Αιγαίο, στη Μεγαλόπολη, αλλά και τη Λυκοσούρα.

Σήμερα οι ανασκαφές συνεχίζονται υπό την εποπτεία του αρχαιολόγου Πέτρου Θέμελη.
Τηλέφωνο: +30 27240 51201