Κάστρα
Κάστρο Αγρίλη

agrili1

Το κάστρο των παραμυθιών, που βρίσκεται στον Αγρίλη Φιλιατρών, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη και αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για κάθε ταξιδιώτη, εμπνεύστηκε και κτίσθηκε, τον περασμένο αιώνα από τον καταγόμενο από τα Φιλιατρά, ιατρό Χάρυ Φουρνιέ (το αληθινό του όνομα είναι Χαράλαμπος Φουρναράκης). Έναν άνθρωπο που όπως φαίνεται λάτρευε το παραμύθι..Η εικόνα του κάστρου μοιάζει να έχει “ξεπηδήσει” από άλλες εποχές, που όλοι μας- λίγο ή πολύ, έχουμε ταξιδεύσει νοερά: σε κάστρα που ζούσαν νεράιδες και ξωτικά Το κάστρο- μαζί με το τεράστιο άλογο που βρίσκεται στο πλάι του, ο Δούρειος Ίππος, στο εσωτερικό του παλιά, είχε βιβλιοθήκη, αλλά και οι τεράστιες επιβλητικές φιγούρες της Αθηνάς και του Ποσειδώνα, μαζί με τους ήρωες της Επανάστασης του 1821, φτιάχτηκε «για να θυμίζει σε όλους μας, έτσι με την θωριά του, τα παραμύθια που γλυκά μάς έλεγε η γιαγιά μας». Η ιδιοκτησία του μεταβιβάστηκε στο Μορφωτικό Σύλλογο «Πυρσό» το 1984.

agrili2  agrili3  agrili4

Η θεά Αθηνά με το κεφάλι της Μέδουσας.
Δυστυχώς δεν μπορεί κανείς σήμερα να θαυμάσει τους εσωτερικούς του θησαυρούς. Το γιατί αποτυπώνεται εύστοχα στην παρακάτω ιστορία:

agrili5

“Κάποτε υπήρχε ένας άνθρωπος (Φουρναράκης) που είπε μετά από πολλά χρόνια να γυρίσει στον τόπο του, να ζήσει τα λίγα χρόνια που του είχαν απομείνει στην πατρίδα του που τόσο αγαπούσε! Η χαρά του ήταν τόσο μεγάλη που ξανάβλεπε τα μέρη του, που όλη μέρα γυρνούσε με ένα χαμόγελο στα χείλη…Με τον καιρό, άρχιζε και βοηθούσε κόσμο που είχε ανάγκη για βοήθεια, γιατί τόσα χρόνια στα ξένα είχε αποκτήσει μεγάλη περιουσία!
Αυτό το είδαν κάποιοι ως ένα μέσο για να μπορέσουν να του κλέψουν μερικά, και άρχισαν τα δικά τους, μπας και πάρουν μερικά, όπως και πήραν…
Μια μέρα ανακάλυψε όλη την απατεωνιά που παίζονταν…έτσι τους μάζεψε μια μέρα και τους είπε:
-αφού νομίζετε ότι τα υλικά αγαθά είναι ανώτερα από την ίδια σας την ανθρωπιά, λέω ότι χρήματα έχω να τα κάνω υλικά….
και έτσι έκατσε και έχτισε ένα κάστρο πάνω στην άμμο. Αυτό το κάστρο είχε τα πάντα…
διαδρόμους, δωμάτια, καμάρες, πολεμίστρες, κρεμαστές πόρτες… και στον εξωτερικό χώρο είχε αγάλματα κυρίως από την αρχαία ιστορία.
Αυτή του η κίνηση, έκανε τους χωρικούς τότε να εξαγριωθούν και να αρχίζουν να λένε ότι τα έχασε… μπας και βάλουν χέρι στην μεγάλη περιουσία του χωρίς όμως να τα καταφέρουν!
Τους είχε πει όμως….
-Εγώ βάζω όλη την περιουσία μου πάνω στην άμμο αν πραγματικά την θέλετε, ασχοληθείτε, κάντε την άμμο πέτρα και θα την κερδίσετε!!! “

Σήμερα…. ακόμα βρίσκετε αυτό το κάστρο πάνω στην άμμο…φαίνετε ότι αντέχει!

Οι κληρονόμοι που μαλώνουν μεταξύ τους και προσπαθούν να αποδείξουν ποιός είναι καλύτερος το έχουν αφήσει στην μοίρα του…