Αρχαιολογικοί Χώροι
Ανάκτορο Νέστωρος

Ανάκτορο Νέστωρος

nestoros1

Το Ανάκτορο του Νέστορος
Πρόκειται για το καλύτερα σωζόμενο Μυκηναϊκό ανάκτορο. Η ακμή του καλύπτει την περίοδο από το 1300 π.Χ. έως το 1200 π.χ. περίπου. Καταστράφηκε από μεγάλη πυρκαγιά στα τέλη του 13ου αιώνα ή στις αρχές του 12ου αιώνα π.Χ.
Στα 1939, ο Κ. Κουρουνιώτης επισήμανε το Ανάκτορο που την έρευνά του ολοκλήρωσε ο Carl Blegen από το Πανεπιστήμιο του Cincinnati των ΗΠΑ. Με την κήρυξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου οι ανασκαφές διεκόπησαν. Επαναλήφθηκαν το 1952 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

nestoros2

Το Ανάκτορο του Νέστορος είναι οργανωμένος και επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος.
Είναι ένα συγκρότημα από διάφορα κτίρια με ένα σύνολο 105 ισογείων διαμερισμάτων ή άλλων χώρων. Αποτελείται από τέσσερα κύρια κτίρια (νοτιοδυτικό, κεντρικό, βορειοανατολικό, αποθήκη οίνου), καθώς και ορισμένα μικρότερα κτίσματα. Τα σημαντικότερα διαμερίσματά του είναι η μεγάλη ορθογώνια “αίθουσα του θρόνου” με την κυκλική εστία, το λουτρό με τον πήλινο λουτήρα και οι αποθήκες με τα πολυάριθμα αποθηκευτικά αγγεία.

Το ανάκτορο ήταν διώροφο και διακοσμείτο με πολύχρωμες τοιχογραφίες

nestoros3

 

Από τη μελέτη των κειμένων των 1100 και πλέον πινακίδων της Γραμμικής Β που βρέθηκαν στο συγκρότημα του Ανακτόρου επιβεβαιώθηκε η ορθότητα της αποκρυπτογράφησης της Γραμμικής γραφής Β΄ από τον Michael Ventris και προέκυψαν άφθονα στοιχεία για την έντονη βιοτεχνική και εμπορική δραστηριότητα που είχε αναπτυχθεί με κέντρο το ανάκτορο.