Φυσικές Ομορφιές
Αγία Θεοδώρα

Αγία Θεοδώρα του Βάστα

theodora

Αγία Θεοδώρα της Βάστας-εκκλησάκι

Βγαίνοντας από την Μεγαλόπολη με προορισμό την Καλαμάτα συναντάμε στα δεξιά μας μία διασταύρωση με έξοδο προς το χωριό ‘Ισαρη. Μετά από 16 χλμ. φτάνουμε στο ‘Ισαρη το οποίο είναι ένα παραδοσιακό  πέτρινο χωριό.

Ο δρόμος διασχίζει το χωριό και μέσω αυτού συνεχίζει προς το χωριό Βάστα. Αφήνοντας δεξιά τη διασταύρωση προς Βάστα, και συνεχίζοντας το δρόμο προς αριστερά, στα επόμενα έξι χιλιόμετρα του δρόμου, ο οποίος είναι κατηφορικός με πολλές στροφές, με ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο, παρθένας φύσης φτάνει στην Αγία Θοδώρα του Βάστα.

 

theodora 3

Αγία Θεοδώρα της Βάστας

Το εκκλησάκι σε συνδυασμό με το κάλλος του τοπίου, την οργιώδη βλάστηση και τα τρεχούμενα νερά αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο. Το μικρό εκκλησάκι είναι Βυζαντινής εποχής, κτισμένο τον 12ο αιώνα μ.χ, είναι από πέτρα και χώμα όπως και η στέγη του διαστάσεων 6.50 x 2.50μ. Κάτω από τον Ναό τρέχει το Άγιασμα που διατηρείται όπως ο αγιασμός. Στην στέγη του είναι φυτρωμένα δέκα επτά (17) δέντρα με κορμούς σε διάφορες διαμέτρους και διαφορετικό ύψος. Πολλά ξεπερνούν τα 16-18 μέτρα! Το παράξενο είναι ότι τα δέντρα αυτά είναι πανύψηλα και δεν έχουν καθόλου ρίζες!!! Έχει υπολογισθεί από τον όγκο των κορμών και των κλαδιών ότι το εκκλησάκι αυτή τη στιγμή έχει στην στέγη του βάρος ίσον με 10 τόνους, όταν τα δέντρα είναι σε «ηρεμία». Φυσικά, τον χειμώνα που πνέουν ισχυροί άνεμοι το βάρος πολλαπλασιάζεται.

theodora 2

Αγία Θεοδώρα της Βάστας-γεφυρι-πηγή

,,

Το εκκλησάκι είναι αφιερωμένο στην Αγία Θεοδώρα της Βάστας. Η Παράδοση αναφέρει ότι αυτό το θαύμα της Φύσης έχει σχέση με τη μαρτυρική ζωή της Αγίας Θεοδώρας, η οποία με βαθιά πίστη προσευχήθηκε: «Ας γίνουν τα μαλλιά μου δένδρα και το αίμα μου ποτάμι για να ποτίζει τον ιερό τούτο τόπο». Γιορτάζει στις 11 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο. Γίνεται μεγάλο πανηγύρι με ψητά γουρουνόπολα και παραδοσιακή μουσική. Χιλιάδες άνθρωποι επισκέπτονται το εκκλησάκι για να προσκυνήσουν και να θαυμάσουν αυτό το μοναδικό θαύμα και να χαλαρώσουν κάτω από τον παχύ ίσκιο των δένδρων.