Μουσεία
Μουσείο Μπενάκειο Καλαμάτας

Μουσείο Μπενάκειο Καλαμάτας

Παπάζογλου 6, τηλ. 27210 63100

Ώρες Λειτουργίας:
καθημερινά εκτός Δευτέρας 8:00 – 14:30

 

mpenakeio

Tο μουσείο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μπενάκη και Παπάζογλου. Στεγάζεται σε μια οικία, η οποία χρονολογικά τοποθετείται στα μέσα του 19ου αιώνα και δωρήθηκε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία από τον Αντώνιο Μπενάκη, ιδρυτή του ομώνυμου αθηναϊκού μουσείου. Λειτούργησε για πρώτη φορά το 1971, όμως υπέστη μεγάλες ζημιές από το σεισμό του 1986. Η συντήρηση του κτηρίου και η μελέτη επανέκθεσης των ευρημάτων διήρκεσαν έως το 1995, οπότε εγκαινιάστηκε η έκθεση του ισογείου. Τρία χρόνια αργότερα, ολοκληρώθηκε ο δεύτερος όροφος. Ήδη, βέβαια, βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες μεταφοράς του μουσείου στο κτήριο της Παλιάς Αγοράς (στην πλατεία των Αγίων Αποστόλων), το οποίο θα στεγάσει το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μεσσηνίας.

 

mpenakio5 mpenakio7 mpenakio8 mpenakio9

 

mpenakio10

mpenakio

Πρόκειται για τριώροφο κτήριο λαϊκής αρχιτεκτονικής με κεραμοσκεπή και με μία μικρή σοφίτα στη στέγη. Μόνο στην πρόσοψη (επί της Παπάζογλου) βλέπουμε μία συμμετρική διάταξη των ανοιγμάτων αμφιπλεύρως από την κεντρική πόρτα εισόδου (με τοξωτό φεγγίτη), η οποία προστατεύεται από ένα μπαλκόνι του Β΄ορόφου.

Τα ανοίγματα είναι τετράγωνα και σε αυτά του ισογείου, είναι εμφανή τα τόξα. Τα παράθυρα προστατεύονται με σιδερένια κάγκελα στο ισόγειο, ενώ στους δύο ορόφους με ξύλινα παντζούρια, με κινητές περσίδες και από προεξέχον γείσο. Τα μικρά μπαλκόνια στηρίζονται σε περίτεχνα σιδερένια φουρούσια και έχουν σιδερένια κιγκλιδώματα.

 

mpenakio