Αρωματοθεραπεία-αιθέρια έλαια

 

Η αρωματοθεραπεία είναι ένας εναλλακτικός τρόπος θεραπείας μέσω της χρήσης αρωμάτων και συγκεκριμένα των αιθέριων ελαίων, που προκύπτουν από τα εκχυλίσματα καρπών, φύλλων, ανθών, ξύλων και φλουδών. Επίσης, τα αιθέρια έλαια ενδέχεται να προέρχονται και από τις ρίζες των δέντρων ή των φυτών. Αξίζει να σημειωθεί πως τα αιθέρια έλαια είναι πτητικές ενώσεις, δηλαδή έχουν την ιδιότητα της γρήγορης εξάτμισης. Έτσι λοιπόν τα αρώματά τους διαχέονται στα διάφορα τμήματα του εγκεφάλου μας και ως εκ τούτου προάγουν την ψυχική μας υγεία και βελτιώνουν τη διάθεσή μας. Τα αιθέρια έλαια μπορούμε είτε να τα χρησιμοποιήσουμε μεμονωμένα είτε να κάνουμε συνδυασμούς αρωμάτων.

  • Εσωτερική χρήση:

Τα αιθέρια έλαια που είναι για εσωτερική χρήση θα πρέπει να είναι πόσιμα γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή τους. Έπειτα πρέπει να αναμείξετε λίγες σταγόνες με βάμμα ή ρόφημα ή πόσιμο λάδι. Η εσωτερική χρήση περιλαμβάνει την αποτοξίνωση και την αντιμετώπιση βακτηρίων και ιών (αντιβακτηριακή – αντισηπτική δράση). Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε αδιάλυτα καθώς υπάρχει ο κίνδυνος δηλητηρίασης ή αλλεργικής αντίδρασης.

Λεβάντα: Προσφέρει χαλάρωση, αναζωογόνηση και ανακούφιση από ημικρανίες. Επίσης έχει αντιβιοτικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Μεταξύ των άλλων ανακουφίζει από μυϊκούς ή ρευματικούς πόνους και δρα κατά της κυτταρίτιδας.
Μέντα: Τονώνει πνεύμα και επιδερμίδα ενώ συνάμα αποτελεί φάρμακο για τους πονοκεφάλους (τοπική εφαρμογή στους κροτάφους).
Σανδαλόξυλο: Έχει ισχυρές αντισηπτικές και καταπραϋντικές δράσεις. Ταυτόχρονα δρα κατά της κατάθλιψης και προάγει την πνευματική διαύγεια.
Τεϊόδεντρο: Έχει αντισηπτική, αντιμυκητιακή και αντιβακτηριδιακή δράση. Ενδείκνυται για την καταπολέμηση των δερματικών ερεθισμών, της ακμής και της κολπίτιδας.
Ylang-Ylang: Έχει χαλαρωτικές ιδιότητες και αντιμετωπίζει τη νευρικότητα. Διεγείρει το μυαλό και ρυθμίζει τον κάρδιο αναπνευστικό ρυθμό.
Σιτρονέλα: Εκτός από τις γνωστές εντομοαπωθητικό δράσεις του, το αιθέριο έλαιο σιτρονέλας ρυθμίζει τη λιπαρότητα της επιδερμίδας και ανακουφίζει από ημικρανίες.
Βασιλικός: Ενισχύει την πνευματική διαύγεια και συγκέντρωση, ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο και προάγει την καλή κυκλοφορία του αίματος.
Γκρέϊπ-φρουτ: Προσφέρει το αίσθημα της αναζωογόνησης και βελτιώνει τη διάθεση. Έχει αποτοξινωτική δράση και ενδείκνυται για την εξάλειψη της κυτταρίτιδας.
Ευκάλυπτος: Έχει ισχυρή αντιμικροβιακή και αντισηπτική δράση. Ενδείκνυται σε παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος ενώ ανακουφίζει και από μυϊκούς πόνους.
Λάϊμ: Είναι τονωτικό, αντί μικροβιακό, αντιβακτηριδιακό, αντισηπτικό και παράλληλα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης δρα κατά της κόπωσης και των αρνητικών σκέψεων.