Μουσεία
Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας

Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1969 από την Αρχαιολογική Υπηρεσία με ευθύνη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ολυμπίας. Στις συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνονται: Αγγεία και αντικείμενα μικροτεχνίας, μεσοελλαδικών και μυκηναϊκών χρόνων από τις θέσεις Περιστεριά, Ρούτση, Βολιμίδια, Τραγάνα κ.ά., Κινητά ευρήματα από το Ανάκτορο του Νέστορος στον Εγκλιανό.

mouseio-xvrasΑπό τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου είναι: Χρυσά κοσμήματα και χρυσά κύπελλα από τους θολωτούς τάφους της Περιστεριάς Τριφυλίας. Χρονολογούνται στον 16ο-15ο αιώνα π.Χ. Δύο εντυπωσιακοί πιθαμφορείς με διακόσμηση “ανακτορικού ρυθμού”. Προέρχονται από το θολωτό τάφο στο Ρούτση (15ος αιώνας π.Χ.). Τοιχογραφίες από το Ανάκτορο του Νέστορος με πολεμικές σκηνές και άλλα θέματα. Χρονολογούνται στον 13ο αιώνα π.Χ. Εκμαγεία από πήλινες πινακίδες με Γραμμική Β΄γραφή που τα πρωτότυπα τους βρίσκονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Χρονολογούνται στον 13ο αιώνα π.Χ. Υστερομυκηναϊκό τριποδικό τελετουργικό αγγείο (ρυτό) με τρεις κεφαλές ζώων (ταύρου και ελαφιών) μοναδικό στο είδος του. Προέρχεται από το νεκροταφείο στα Βολιμίδια.
Χρονολογείται στον 14ο-13ο αιώνα π.Χ. Μεσσηνιακό δίδυμο κύπελλο γνωστό και ως “δέπας αμφικύπελλον” από τους τάφους των Βολιμιδίων. Πήλινος κρατευτής από το Ανάκτορο του Νέστορος. Πρόκειται για ανεξάρτητο σκεύος για τη στήριξη των οβελών που χρησιμοποιούντο για το ψήσιμο του κρέατος. Είναι ο μόνος που γνωρίζουμε από κατοικία Μυκηναίου άνακτα. α αντικείμενα που φυλάσσονται στο Μουσείο έχουν βρεθεί σε διάφορες Μυκηναϊκές, ως επί το πλείστον, θέσεις κατανεμημένες σε μεγάλη γεωγραφική έκταση εντός του Μεσσηνιακού χώρου. Προέρχονται από μείζονες οικιστικές θέσεις, όπως η Περιστεριά Κυπαρισσίας (ένα από τα σημαντικότερα πρώιμα Μυκηναϊκά κέντρα της Δυτικής Πελοποννήσου), τα Νιχώρια (μεταξά Ριζομύλου και Καρποφόρας) και ο Εγκλιανός (έδρα του άνακτος της Πύλου, κέντρο διοικήσεως και εμπορίου κατά την Ύστερη Μυκηναϊκή εποχή), άλλα και από μικρότερα κέντρα ή οικισμούς της περιοχής. Προέρχονται, επίσης, από μεγάλους θολωτούς τάφους βασιλέων, τοπικών ηγεμόνων (τοπαρχών) ή μεγάλων γαιοκτημόνων, αλλά και από μικρούς θολωτούς ή θαλαμοειδείς τάφους του πληθυσμού. Διαγράφεται, έτσι, μέσα από τα διάφορα σύνολα ευρημάτων η βασική δομή της Μυκηναϊκής κοινωνίας της Πύλου, η μεγάλη ακμή της οποίας, κατά τον ύστερο 13ο αιώνα π.Χ., αποκαλύπτεται και από τα περιεχόμενα των κειμένων των πινακίδων της Γραμμικής Β Γραφής του Εγκλιανού.
Δύο από τις τοιχογραφίες, αυτή με τον αγωνιστή από ταυροκαθάψια (άθλημα της μινωικής Κρήτης) και ένα ιερό με διπλά κέρατα (το ιερό σύμβολο των Μινωιτών) υποδηλώνουν επιρροή από τις τοιχογραφίες των μινωικών ανακτόρων.?Σημαντικά ευρήματα προέρχονται από τον θολωτό τάφο που ανασκάφηκε στον λόφο Βαγενά, κοντά στο ανάκτορο. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν μια χάλκινη φιάλη, ένα χάλκινο εγχειρίδιο, ένας κρατήρας με σκηνή κυνηγιού και ανάγλυφοι χρυσοί ρόδακες. Από τον ίδιο τάφο προέρχονται 4 μεγάλα αγγεία: δυο πίθοι μεσοελλαδικού τύπου, ένας πίθος με μεγάλο στόμιο που φέρει προχοΐδα και μιμείται κρητικά πρότυπα του 15ου αι. π.Χ., καθώς και ένας πιθαμφορέας που φέρει διακόσμηση με βλαστούς κισσού, ο οποίος ανήκει σε έναν τύπο αγγείου που απαντά συχνά στη δυτική Πελοπόννησο.

Στοιχεία Επικοινωνίας: Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας
Διεύθυνση: Χώρα Τριφυλίας – Μεσσηνία – τ.κ. 24600
Τηλέφωνο: +30 27630 – 31358