Φυσικές Ομορφιές
Χελώνες Caretta-Caretta
caretta3

μικρό χελωνάκι

Οι εκτεταμένες αμμουδιές από το Καλό Νερό ως τις εκβολές της Νέδας αποτελούν το δεύτερο μετά τη Ζάκυνθο βιότοπο αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Caretta  στη Μεσόγειο. Οι φωλιές με τα μικρά χελωνάκια, είναι διάσπαρτες στην αμμουδιά, σε βάθος τουλάχιστον 0,40 εκ. από το Καλό Νερό μέχρι την Νέδα. Οι φωλιές εvτoπιζovται, απο τα ίχνη των χελωνών, παρακολουθούνται από Οικολογικές Οργανώσεις, μέχρι τα χελωνάκια να φύγουν στη θάλασσα και να αρχίσουν την περιπλάνησή τους στην Υδρόγειο. Θα μας ξαναγυρίσουν μετά από 30 χρόνια ώριμα πλέον, για να απαραχθούν, εδώ στο μέρος που εγεννήθηκαν. Η ωοτοκία της Caretta διαρκεί από τον Μαϊο μέχρι τον Αύγουστο και η εκκόλαψη γίνεται περίπου 50-60 ημέρες αργότερα.

Από αρχαιοτάτων χρόνων οι κάτοικοι στo Καλό Νερό και στην Ελαία παρατηρούν, αγαπούν και προστατεύουν τα θαλάσσια αυτά πλάσματα.

Δείτε βίντεο με επίσκεψη χελώνας Καρεττα στην παραλία του Ιριδα Ριζόρτ που δείχνει ότι δεν ενοχλούνται από την ανθρώπινη παρυσία:

Μετά το Καλό Νερό συνεχίζετε με κατεύθυνση προς τα βόρεια στον παραλιακό δρόμο και φτάνετε στην Ελαία. Το χωριό βρίσκεται στην καρδιά ενός απέραντου ελαιώνα, στις εκβολές της Νέδας, και παλιά λεγόταν Μπούζι. Η Ελαία είναι σχετικά νέο χωριό. Τα πρώτα σπίτια κτίσθηκαν γύρω στα 1900, όταν κατασκευαζόταν n γραμμή Πύργου Ηλείας – Κυπαρισσίας. Το χωριό είναι χτισμένο σε μια τοποθεσία με υπέροχη θέα προς τον κατάφυτο κάμπο που καταλήγει στις γεμάτες πεύκα ακτές του Κυπαρισσιακού κόλπου.Όλη η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως Νατούρα ιδιάτερου φυσικού κάλλους.

caretta4

Ηλιοβασίλεμμα μπροστα απο την παραλία του

Η θέα είναι ακόμα καλύτερη το δειλινό με τις Στροφάδες, τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά να ξεχωρίζουν μέσα στα νερά του Ιονίου. Λίγο μετά την Ελαία μπορείτε να στρίψετε στον ασφαλτόδρομο δεξιά (ανατολικά) που κατευθύνεται στις κατάφυτες εκτάσεις γύρω από τις άνυδρες όχθες του ποταμού. Ο δρόμος περνάει μέσα από τις απέραντες καλλιέργειες και τα εύφορα χώματα και το ποτάμι χάνεται μέσα σε πάμπολλα αυλάκια από άμμο και άσπρα χαλίκια.

caretta5

καρεττα στην παραλία του Ιριδα