Κάστρα
Κάστρο Κορώνης

methoni1Κορώνη
Η ιστορία της Κορώνης αρχίζει από τον 4ο περίπου π.Χ. αι. Τότε βέβαια βρισκόταν εκεί που σήμερα βρίσκεται το Πεταλίδι και η πρώτη της ονομασία, σύμφωνα με τον Παυσανία, ήταν Αίπεια. Το σημερινό της όνομα προέρχεται είτε από τον πρώτο οικιστή της τον Επιμηλίδη, που καταγόταν από τη Κορώνεια της Βοιωτίας, είτε σύμφωνα με την παράδοση από κάποια χάλκινη «κορώνη» (κουρούνα-νόμισμα), που βρέθηκε στα θεμέλια του τείχους της ακρόπολης. Η σημερινή Κορώνη χτίστηκε στη θέση της Αρχαίας Ασίνης κατά τον 5ο ή 6ο αι. μ.Χ. και αναφέρεται στο ιουστινιάνειο «Συνέκδημον» με το όνομα Κορώνια.

Την Κορώνη αναφέρει στη θέση Πεταλίδι και ο γεωγράφος Στράβων καθώς επίσης και ο Όμηρος με την ονομασία “ Αμπελόεσσαν Πήδασον” .

Νότια της αρχαίας πόλης στην παραλία έχουν αποκαλυφθεί τα λιγοστά ερείπια του ιερού του Απόλλωνα ενώ άλλη θεότητα που λατρευόταν τα αρχαία χρόνια στην περιοχή ήταν η Αθηνά.
methoni2Η μεγάλη περίοδος ακμής και φήμης της πολιτείας αρχίζει στα χρόνια που οι Φράγκοι καταλαμβάνουν την Πελοπόννησο.

Τα διώροφα σπίτια με τα μπαλκόνια και τις στολισμένες προσόψεις, μιλάνε για μια αρχοντιά, αλλά και για την ακμή της πολιτείας σε παλιότερες εποχές. Η Κορώνη μαζί με τη Μεθώνη είναι δυο πολιτείες που γνώρισαν μεγάλη ακμή από τον 13ο μέχρι τον 17ο αιώνα και απετέλεσαν λιμάνια κλειδιά για το εμπόριο από και προς την Ανατολή, τα “μάτια της Βενετίας” στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η γεωγραφική της θέση εκτιμάτο πάντοτε για το διαμετακομιστικό εμπόριο. Το επιβλητικό σχήμα της χερσονήσου με το μεγάλο ύψος και την πλατειά επιφάνεια προσφερόταν για οχύρωση και παρείχε ασφάλεια, μεγαλύτερη από ότι οι άλλες παραλιακές Μεσσηνιακές οχυρές πόλεις.

kastro3Το κάστρο
Το κάστρο κτίστηκε από του Βενετούς κατά τα τέλη του 13ου αιώνα, στο σημείο όπου άλλοτε βρισκόταν βυζαντινό φρούριο. Ο περίβολός του εκτείνεται σε 400 στρέμματα. Καταλαμβάνει σχεδόν ολόκληρο το ακρωτήριο Ακρίτας. Τα κύρια χαρακτηριστικά του έχουν περισωθεί και μαρτυρούν τον επιβλητικό του όγκο και το θαυμάσιο αρχιτεκτονικό σχέδιο. Πάνω στην αρχαία Ακρόπολη, όπου κτίστηκε το φρούριο, υπήρχαν ερείπια ιερού του Απόλλωνα. Στη θέση του έχει οικοδομηθεί, ο βυζαντινός ναός της Αγίας Σοφίας. Αν βρεθείτε μάλιστα στο χώρο θα βρείτε μικρά κολονάκια της βάσης του αρχαίου ναού για να θυμίζουν τη παρουσία του. Έτσι γίνεται άλλωστε μέσα στο χώρο και το χρόνο το ένα ιερό πάνω στο άλλο το καθένα βάση για την επόμενη θρησκεία.

Στη νότια πλευρά υπάρχουν απότομα βράχια, τα οποία καταλήγουν σε μία ακρογιαλιά. Εκεί κοντά βρίσκεται και ο χώρος του ολοκαυτώματος για την απελευθέρωση, το “Ρεσάλτο” (ιταλική λέξη που σημαίνει επίθεση, έφοδος).
kastro2Η βόρεια, όπου είναι και η κεντρική είσοδος του κάστρου, οδηγεί στα σπίτια του οικισμού που εκτείνονται μέχρι και τη δυτική πλευρά του.
Η κύρια είσοδός του βρίσκεται στη βόρεια πλευρά και περιλαμβάνει μια μεγάλη τετράγωνη κατασκευή. Ακριβώς από πάνω της υπήρχε δωμάτιο για τη φρουρά της πύλης. Στην κατασκευή του τείχους χρησιμοποιήθηκαν καλοδουλεμένες πέτρες αλλά και αρχαίο
οικοδομικό υλικό, που σήμερα διακρίνεται εύκολα στο μεγάλο πύργο καθώς και στον τοίχο δίπλα στο μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου.
Κατά τη περίοδο της ακμής του κάστρου, υπήρχε πρόπυλο με παραστάτες δεξιά και αριστερά ενώ στη κορυφή, ένα ανάγλυφο που απεικόνιζε το Λιοντάρι του Αγίου Μάρκου. Σήμερα, μεγάλο τμήμα αυτού έχει καταστραφεί εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης και των καιρικών συνθηκών.

Οι ιεροί χώροι στην Ακρόπολη της Κορώνης
Ο επισκέπτης με το που θα περάσει την πύλη με κατεύθυνση το γυναικείο μοναστήρι, θα δει αριστερά την εκκλησία της “Αγίας Σοφίας”.
Ο ναός αυτός αρχικά ήταν μικρός. Αργότερα, στον υπάρχοντα, προστέθηκε ένα δρομικό διαμέρισμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εξωτερικά ο ναός να φαίνεται διμερής με το αρχικό τετράγωνο θολωτό τμήμα και το μεταγενέστερο “νάρθηκα”. Στο εσωτερικό του παρουσιάζεται εκπληκτική αρχιτεκτονική που τον καθιστά έναν από τους πιο ιδιαίτερους.

monastiriΤο μοναστήρι του κάστρου της Κορώνης
Το μοναστήρι του Προδρόμου βρίσκεται στα δυτικά της Αγίας Σοφίας. Είναι γυναικείο και εντάσσεται στο παλαιό ημερολόγιο. Αποτελείται από ένα χαμηλό περίβολο όπου είναι εμφανή πολλά προσκυνητάρια.
Η πιο γνωστή σπηλιά είναι το “σκολειό” στην οποία μπορεί κάποιος να περιηγηθεί μόνο με την άδεια και την παρουσία της ηγουμένης. Ο χώρος έχει την παρουσία κατακόμβης με τη διαφορά ότι η υποβλητικότητα του είναι ιδιαίτερα εμφανή. Το χαρακτηριστικό του έγκειται στα εικονίσματα που είναι τοποθετημένα σε βράχους.

Ο Άγιος Χαράλαμπος
Αρχικά είχε κτιστεί από τους Βενετούς και ήταν αφιερωμένος στη μνήμη του Αγίου Ροκ (St Rok), για τη λύτρωση της πολιτείας από λοιμό, που είχε αποδεκατίσει τον πληθυσμό της.

Παναγιά η Ελεήστρια
Η Παναγιά η Ελεήστρια είναι η προστάτιδα της Κορώνης. Όλοι οι κάτοικοι την τιμούν και πληθώρα πιστών προσέρχονται στο ναό για να ασπαστούν την εικόνα της. Στο βραχώδη τόπο όπου βρέθηκε η Εικόνα, ανακαλύφθηκαν και άλλες δύο, αυτή του Εσταυρωμένου και του Ευαγγελιστή Λουκά, γεγονός που προκάλεσε δέος και συγκίνηση στους κατοίκους.