Κάστρα
Καρύταινα-Λούσιος

karitena5Το γεφύρι της Καρύταινας
Αν βρεθείτε πότε προς την Καρύταινα αξίζει να επισκεφθείτε το γεφύρι που δεσπόζει πάνω από τον ποταμό Αλφειό. Το γεφύρι της Καρύταινας, ένα από τα παλαιότερα γεφύρια της χώρας μας έχει μήκος 50 μέτρων και αποτελείται από 5 άνισα τόξα. Λίγα μέτρα πιο κάτω θα δείτε να ξεπροβάλλετε το εκκλησάκι της Παναγίας.
Το γεφύρι χτίστηκε για να ενώσει το κάστρο της Καρύταινας με τη Μεσσηνία. Στην αρχιτεκτονική του διακρίνονται έντονα πολλά φραγκικά στοιχεία καθώς φτιάχτηκε τον 13ο αι. από τους Φράγκους. Το 1441 επισκευάστηκε από τον Ραούλ Μανουήλ τον Μελική όπως μαρτυρά μια επιτοίχια επιγραφή. Σε γκραβούρες του 1830, απεικονίζουν αλλαγές όπως τονισμένο σαμάρι πάνω από το μεσαίο και μεγαλύτερο τόξο. Συνεπώς δέχτηκε επισκευές και στις αρχές του 19ου αι.

Σήμερα, σώζονται τα 3 από τα 5 τόξα και το μέρος που έχει καταρρεύσει έχει αντικατασταθεί με ένα ξύλινο γεφύρι. Ακριβώς από πάνω κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’50 χτίστηκε καινούργιο γεφύρι από σκυρόδερμα και δυστυχώς δεν μπορεί κανείς να διακρίνει το παλιό γεφύρι. Αν επιθυμείτε να το επισκεφτείτε θα πρέπει να ακολουθήσετε το χωματόδρομο στα δεξιά.
Το γεφύρι της Καρύταινας απεικονιζόταν στο παλιό χαρτονόμισμα τον 5,000 χιλ. δραχμών.

karitenaΤο φαράγγι του Λούσιου είναι από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Αρκαδίας. Είναι ένας τόπος ιδιαίτερα φορτισμένος ιστορικά και θρησκευτικά, μια περιοχή σπάνιας και επιβλητικής φυσικής ομορφιάς, ένα από τα πιο επιβλητικά φαράγγια της Ελλάδας.

Επίσης, είναι γνωστό σαν το Άγιο Όρος της Πελοποννήσου, λόγω των πολλών και ιστορικών μοναστηριών, ασκηταριών και εκκλησιών του. Το όνομά του ο ποταμός Λούσιος οφείλει Μυθολογία. Σύμφωνα με αυτήν και όπως αναφέρει και ο περιηγητής Παυσανίας, ο νεογέννητος Δίας, λούστηκε κρυφά από τον Κρόνο στις πηγές του ποταμού (Πηγές των Αθανάτων), από τις νύμφες Νέδα, Αγνώ και Θεισόα.

 

Αργότερα ο ποταμός μετονομάστηκε Γορτύνιος από την πόλη της Αρχαίας Γόρτυνας. Ο Παυσανίας θεωρούσε μάλιστα το Λούσιο σαν τον πιο κρύο ποταμό του γνωστού του κόσμου. Εκτός από τις φυσικές του ομορφιές, το φαράγγι είναι γεμάτο από μονές λαξεμένες πάνω στους βράχους, εκκλησιές, ασκηταριά, ερημητήρια, παλιά γεφύρια και εγκαταλειμμένους μύλους.

Στο φαράγγι βρίσκονται η Μονή του Τιμίου Προδρόμου, η Μονή Φιλοσόφου, η Μονή Αιμυαλών, η Μονή Καλαμίου Ατσιχόλου και ο ΄Αγιος Ανδρέας Γόρτυνος. Η διάσχισή του φαραγγιού μπορεί να ξεκινήσει από τη Δημητσάνα, το κεφαλάρι του Αη-Γιάννη, τη Μονή Προδρόμου, το Ελληνικό και την Αρχαία Γόρτυνα. Μια τυπική διαδρομή ξεκινά από τη νέα Μονή Φιλοσόφου, και ακολουθώντας το μονοπάτι περνά από την παλαιά Μονή Φιλοσόφου, στη συνέχεια κατεβαίνει στον Λούσιο, έπειτα ανεβαίνει στη Μονή Προδρόμου, και τέλος καταλήγει στην Αρχαία Γόρτυνα (διάρκεια 2 ώρες περίπου).

Rafting στο Λούσιο και Αλφειό
karitena3
Η κατάβαση rafting ξεκινάει από τη γέφυρα του Ατσίχολου στον ποταμό Λούσιο. Ακούγοντας τα παραγγέλματα του οδηγού κωπηλατούμε στα κρυστάλλινα νερά του ποταμού μέσα σε ένα τούνελ από φυτά και δέντρα. Οι βράχοι που βρίσκονται στο ποτάμι, δημιουργούν συναρπαστικά περάσματα και εμπόδια, χαρίζοντας μία μοναδική εμπειρία καθ όλη τη διάρκεια του rafting.

Μετά από λίγο, ο Λούσιος ποταμός χύνεται στον Αλφειό όπου και συνεχίζουμε το rafting περνώντας κάτω από πέτρινα γεφύρια για να σταματήσουμε λίγο πριν το φαράγγι του Αλφειού στην εντυπωσιακή πετρόχτιστη γέφυρα του Κούκου.