Φυσικές Ομορφιές
Υγροβιότοπος Γιάλοβας

Υγροβιότοπος Γιάλοβας

gialova1

Η Γιάλοβα Μεσσηνίας είναι ένα παραλιακό χωριό σε σπουδαία ιστορική τοποθεσία στον όρμο Ναυαρίνου, βόρεια της Πύλου. Επόμενη αμμουδιά είναι η Γιάλοβα, η οποία στην πραγματικότητα είναι δυο αμμουδιές – η Χρυσή Αμμουδιά που βαδίζει παράλληλα με την λιμνοθάλασσα και τον υγροβιότοπο, και η Γιάλοβα η ίδια η παραλία, η οποία προσφέρει πολλή φυσική σκιά μαζί με πολλά μπαρ και ταβέρνες. Ο υδροβιότοπος της Γιάλοβας (Διβάρι) παρουσιάζει ιδιαίτερο οικολογικό ενδιαφέρον καθώς αποτελεί σταθμό πολλών μεταναστευτικών πουλιών. Σ΄ αυτόν εντοπίζονται σπάνια είδη πουλιών όπως ερωδιοί και φλαμίγκο, ψαραετοί, καλαμοκανάδες, αβοκέττες, σκαλίδρες, μπεκατσίνια, τουρλίδες, τρύγες, γλαρόνια, καθώς και το μοναδικό είδος χαμαιλέοντα στην Ευρώπη. Ο αφρικανικός χαμαιλέων αλλάζει χρώμα ανάλογα με τη διάθεσή του.

Ο υδροβιότοπος της Γιάλοβας αποτελεί προστατευόμενη περιοχή αφού ανάμεσα στα καταμετρημένα είδη έχουν βρεθεί αρκετά που ανήκουν στην απειλούμενη ελληνική ορνιθοπανίδα.
gialova3

Τα μοναδικά πουλιά μαγεύουν με τις παράξενες σιλουέτες τους, με τα πανύψηλα πόδια τους, τα μακριά και αλλόκοτα ράμφη τους, τους λεπτούς και ευλύγιστους λαιμούς τους. Συνεπαίρνουν με τις αργές χορευτικές κινήσεις τους και παρασύρουν στο ρυθμό τους.
Ανάμεσα στον υγροβιότοπο και τη θάλασσα, πίσω από σύδεντρα θαμνοκυπάρισσων και μοσχομυριστά θυμάρια κρύβεται μια ακόμα έκπληξη, η Βοϊδοκοιλιά, μια ολοστρόγγυλη παραλία πλαισιωμένη με κυματιστούς αμμόλοφους.
Συνεχίζοντας στον κεντρικό δρόμο μετά τον Μάραθο θα φτάσετε σε μία διακλάδωση. Ευθεία ο δρόμος οδηγεί στο Παλαιόκαστρο. Στην κορυφή ενός απόκρημνου βράχου- στο αρχαίο Κορυφάσιο, με εκπληκτική θέα στη γύρω περιοχή- είναι το πρώτο κάστρο της Πύλου καθώς κτίστηκε από τους Φράγκους το 1278.

Μπορείτε να ανεβείτε ως εδώ (με τα πόδια) μόνο που κάποια σημεία στην καρδιά του κάστρου χρειάζονται προσοχή. Αν στρίψετε αριστερά θα βγείτε στο Κέντρο Ενημέρωσης που έχει δημιουργήσει σε ένα παλιό αντλιοστάσιο στις όχθες της λιμνοθάλασσας Γιάλοβα η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Λειτουργεί κάθε καλοκαίρι από τα μέσα Ιουνίου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου (19.00-22.00) με διανομή ενημερωτικού υλικού και διοργάνωση περιηγήσεων στον υγροβιότοπο. Εκτός από τον εκθεσιακό χώρο, αποτελεί σημείο εκκίνησης για επίσκεψη στο «Μονοπάτι της Φύσης» και οικολογικές περιηγήσεις για παρατήρηση πουλιών (birdwatching) με εξοπλισμό (κιάλια, τηλεσκόπιο κ.λπ.) που διαθέτει η Ορνιθολογική. Για την επίσκεψη σχολείων και άλλων οργανωμένων ομάδων επισκεπτών στην περιοχή, μπορείτε να επικοινωνείτε με τον υπεύθυνο προγράμματος Πύλου κ. Γιώργο Μανέα, (τηλ. 6979809570, [email protected])
Συγκεκριμένα η περιοχή της Λιμνοθάλασσας είναι ένας φυσικός υδροβιότοπος που παρόλο που τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί σχετική υποβάθμιση, εντάχθηκε στο πρόγραμμα Life Natura 2000, με στόχο την προστασία της περιοχής.

gialova2

Πρόκειται για έναν υφάλμυρο βιότοπο συνολικής εκτάσεως 2.000 εκταρίων, που δέχεται την εισροή θαλάσσιου νερού, αλλά και των γλυκών νερών από τα ποτάμια Τυφλομύτη και Ξερολάγκαδο, στον οποίο βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο πολλά είδη μεταναστευτικών πουλιών κατά την διαδρομή τους για τον Νότο.
Μερικά από τα αναπαραγόμενα είδη που έχουν παρατηρηθεί από το Παρατηρητήριο της ΕΟΕ, είναι ο Μικροτσικνιάς, ο Φιδαετός, ο Καλαμοκανάς, το Νανογλάρονο, η Αλκυώνη και το Νεροχελίδονο.

Επίσης έχει διαπιστωθεί η παρουσία περαστικών πουλιών όπως Κορμοράνοι, Χαλκόκοτες, Πορφυροτσικνιάς, Φοινικόπτερα, Κύκνοι, Αρπακτικά όπως Όρνεα, Γερακίνες, Ψαραετοί, Πετρίτες, Ασημόγλαροι, παρυδάτια πουλιά όπως Αβοκέτες, Χουλιαρόμυτες, Τουρλίδες, Βροχοπούλια, Ποταμότριγγες, Νυκτόβια όπως Κουκουβάγιες, Τυτώ, Νανόμπουφοι, αλλά και διάφορα ωδικά πτηνά όπως κοτσύφια, γαλαζοκότσυφες, καρδερίνες, φλώροι, τσαλαπετεινοί, καλόγεροι και γαλαζοπαπαδίτσες, μυγοχάφτες αλλά και τσιροβάκοι, ποταμίδες καθώς και πάμπολα σπουργίτια και καρακάξες.
Στα γαλαζοπράσινα νερά της λιμνοθάλασσας που υπάρχει απόλυτη ηρεμία, αντανακλώνται και καθρεφτίζονταν οι γύρω περιοχές. Στα διάφανα αυτά νερά εκτρέφονται διάφορα είδη ψαριών.
Περπατώντας στην άκρη της λιμνοθάλασσας διακρίναμε μέσα στα νερά και καβουράκια, ενώ διάφορα ερπετά όπως χαμαιλέοντες, σαύρες, χελώνες και φίδια, έβρισκαν καταφύγιο μέσα στις διάσπαρτες θαμνώδεις εκτάσεις και συχνά μας ξάφνιαζε με το σύρσιμό τους μέσα στην απόλυτη ηρεμία που επικρατούσε.
Το πανέμορφο αυτό οικοσύστημα προσελκύει πολλούς επισκέπτες, μαθητές σχολείων καθώς και εθελοντές που προσεγγίζουν τον χώρο όχι μόνο με σκοπό την γνώση και την ευαισθητοποίηση για τον σεβασμό και την αγάπη προς το φυσικό περιβάλλον, αλλά και για να απολαύσουν μοναδικές στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης μιας και οι παραστάσεις από χρώματα και ήχους είναι μοναδικής αισθητικής.
Αν ταξιδεύετε με σκάφος τότε θα βρείτε ασφαλές καταφύγιο στη μαρίνα της Πύλου (τηλ. λιμεναχείου 27230 22225).