Μουσεία
Μουσείο Πάνου – Ηλία Ηλιόπουλου

Museum Iliopoulos Filiatra

Museum Iliopoulos Filiatra

Μουσείο Πάνου & Ηλία Ηλιόπουλου

 

Το Μουσείο Πάνου & Ηλία Ηλιόπουλου στεγάζεται σε ένα κτήριο, που η πρόσοψή του θυμίζει κάτι από την παλαιά αρχιτεκτονική των σπιτιών, που κάποτε κοσμούσαν την πλούσια πόλη των Φιλιατρών. Εντοπίζεται σε ένα γραφικό στενό πολύ κοντά στην καρδιά της πόλης. Πρόκειται για το σπίτι του φωτογράφου Πάνου Ηλιόπουλου, το οποίο λειτούργησε κι ως το πρώτο φωτογραφικό του στούντιο αλλά και πρώτο φωτογραφείο των Φιλιατρών. 

Περνώντας το κατώφλι του μουσείου, το εσωτερικό του δεν θυμίζει σε τίποτα την αρχιτεκτονική ενός σπιτιού. Ο γιος του Πάνου Ηλιόπουλου, Αντώνης, ως αρχιτέκτονας, διαμόρφωσε το εσωτερικό του κτηρίου, με δραστικές επεμβάσεις, σε ένα σύγχρονο κτήριο τεσσάρων επιπέδων, διατηρώντας από την παλαιά του μορφή μόνο την πρόσοψη. Το κτήριο διαθέτει ένα μοναδικό αίθριο και μια ταράτσα που επιφυλάσσει στον επισκέπτη μια έκπληξη! Μια εξαιρετική θέα της πόλης, των ελαιώνων και του όρους Αιγάλεω. 

Το Μουσείο στεγάζει στο ισόγειο τα ζωγραφικά έργα του Πάνου Ηλιόπουλου, ενώ στο υπόγειο του κτηρίου, που δίνει την “αίσθηση” φωτογραφικού θαλάμου, ο επισκέπτης θα δει ένα μικρό μέρος του φωτογραφικού του αρχείου του και θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα ολιγόλεπτο βιογραφικό βίντεο. Στον δεύτερο όροφο στεγάζονται έργα του γιου του Ηλία καθώς και φωτογραφικό υλικό με πρωταγωνιστή τον ίδιο. Ο Ηλίας Ηλιόπουλος σπούδασε στην ΑΣΚΤ και στις ΗΠΑ, ενώ τώρα ζει, εμπνέεται και ζωγραφίζει στην Κυπαρισσία. 

Το Μουσείο εγκαινιάστηκε το Δεκέμβριο του 2018 με σκοπό να αποτελέσει ένα νέο δυναμικό πολιτιστικό κόμβο στην περιοχή, φιλοξενώντας καλλιτεχνικές, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις.

Το συνολικό φωτογραφικό αρχείο του Μουσείου φυλάσσεται στο Μουσείο Μπενάκη.